Адаптацията в детската градина

За да се адаптира бързо и лесно Вашето дете в детската градина е изключително важно да бъдете спокойни и уверени, че правите най-доброто за него. Ако се тревожите, ще предадете това и на детето и съвсем естествено то ще отказва да посещава градината. В случай, че имате въпроси или някакви притеснения, поговорете с учителите и ги разсейте навреме.

1. Създайте позитивна нагласа за детската градинаМного е важно детето да знае, че отива на хубаво място, на което ще срещне нови приятели и ще научи много неща. Но се стремете да не украсявате излишно нещата, да създадете реалистична, а не идеалистична представа. Много вероятно е първоначално детето да не хареса мястото, просто защото ще му се наложи да остане само и да се справя без Вашата подкрепа. Заведете го до детската градина – нека опознае сградата, двора, нека погледа как децата играят и се забавляват. Разкажете му за децата, с които ще се запознае, за новите играчки, с които ще може да играе, как с учителките ще учат интересни неща, каква вкусна храна има там. Опитайте да създадете приятен ритуал, с който детето да свързва ходенето на градина. Отивайте до градината с колело, хранете гълъбите, или го оставете да се полюлее на близката площадка.

2. Запознайте детето с режима в детската градина – За да се адаптира бързо, е необходимо детето да знае какво  точно  го очаква. Разкажете му как минава деня в детската градина, а най-добре е да уеднаквите режима у дома с този в градината поне 1 месец преди да започне да я посещава, защото рутината създава сигурност. Казвайте на детето какво ще правите и какво го очаква след това, като подчертавате, че в детската градина децата правят същото – например: „Сега ще закусим, а след това ще оцветяваме и ще редим пъзел, точно както правят децата в детската градина.“ Ако не сте запознати с режима, поговорете с учителите.

3. Подгответе го за всякакви ситуации – Предварително подгответе детето и му кажете какво да направи, ако му се ходи до тоалетна, ако иска вода, ако някое дете му взима играчката. Колкото

повече информация има, толкова по-спокойно ще се чувства и ще знае какво да направи. Уверете го, че винаги може да потърси помощ и утеха при учителката, ако се натъжи и че Вие ще дойдете да го вземете. Повтаряйте многократно, че ще го вземете и обяснявайте кога точно ще се случи това, тъй като най-големия страх на детето е, че ще остане завинаги без Вас.

4. Казвайте истината и се разделяйте бързо – Когато детето тръгне на градина, сутрешната раздяла е най-трудният момент. Някои деца изпадат в емоционална криза, опитвайки се да Ви задържат – плачат, пищят, дърпат се и т.н. Затова не удължавайте много раздялата. Обяснете на детето, че Вие отивате на работа, а то на детска градина, защото вече е достатъчно голямо и това е нормалното развитие на нещата. Можете да измислите Ваш собствен кратък ритуал за сбогуване – силна прегръдка, специално ръкостискане или нещо друго.  Изключително важно е да обясните кога ще дойдете да го вземете. Тъй като малките деца нямат реална представа за време,  оповавайте се на дневния режим. Кажете например; „Ще дойда да те взема, след като станете от сън и изядете следобедната си закуска“. Не давайте обещания, които няма да изпълните – че ще дойдете след малко, ще го вземете на обед и др. Не си тръгвайте тихомълком, защото това ще направи детето още по-несигурно. Винаги бъдете честни с него и казвайте само истината. Ако срещате големи затруднения, включете таткото. С бащите децата се разделят значително по-лесно.

Изготвил – Мая Ковачева