Възпитанието на детето – 5 важни правила

Възпитанието е бавен и продължителен процес, изискващ много търпение и постоянство. Чрез него учим детето как трябва да се държи, насърчаваме доброто поведение и определяме граници и правила, които не бива да се  нарушават. Предлагаме Ви няколко ключови стъпки, които ще Ви помогнат в тази нелека задача:

1. Определете правилата

Първата стъпка е да определите ясни правила за поведението, което очаквате и да ги предадете, така че детето да ги разбере. Поставете граници като обясните със спокоен тон какво е допустимо и какво не. Добро начало е да започнете с 4-5 правила в семейството. Например: Винаги говорим внимателно и не викаме; Никога не се удряме; Всеки прибира своите вещи и т.н. 

2. Определете последиците

Втората стъпка е да изяснете какви ще са последиците при нарушаване на правилата. Например, ако играчките не бъдат прибрани след игра, детето няма да може да играе с тях на следващия ден. Ако се държи лошо, дайте му шанс да постъпи правилно, като напомните какви ще са последиците от лошото му поведение. Ако продължава с неприемливото държание, преминете към прилагане на последиците спокойно и без да се ядосвате. Важно е също да спазваме правилото за едно и също поведение винаги да използваме едни и същи последици.

3. Дайте личен пример

Децата се учат като гледат какво правим ние, затова най-ефективните уроци можем да предадем със собственото си поведение. Например, ако очакваме децата да се хранят спокойно на масата, винаги сядаме да се храним с тях и показваме как трябва да се държат.

4. Хвалете доброто поведение и го награждавайте

Най-добрият начин да насърчим детето да се държи по определен начин е като хвалим доброто поведение. Важно е похвалите да са истински и да назовават конкретното поведение, което искаме да насърчим. Например вместо да кажете: „Ти си най-доброто дете на света”, по-добре кажете: „Благодаря ти, че прибра кубчетата в кутията” или „Много ми хареса как каза „благодаря”,когато ти подадох чашата с вода“.

Наградите също са много важни за стимулиране на доброто поведение. Запомнете, че не е нужно да са материални, можете да наградите детето с избор на филм, който да гледа или с двойна порция от любимия десерт. Можете също да създадете система за събиране на точки (или стикери) и при събиране на определен брой точки да дадете по-голяма награда.

5. Отвлечете вниманието, когато детето се държи неподходящо

Когато детето се държи неподходящо, привлечете вниманието му като предложите по-положителна или творческа дейност. Промяната на играта, обстановката, темата на разговор, разходката навън успешно могат да насочат енергията му в правилната посока. Важно е да сте наблюдателни и да приложите тази стратегия още при първите признаци, че детето става раздразнително или се ядосва. Така най-лесно ще избегнете неприятна ситуация.